Startup

Startup’ta Çalışmak!

Startup’ta çalışmak artık son yılların önemli adımlarından birisi. Yapılan bir ankete göre 147 startup’ın %65’i ilk üç önceliğinden birinin yeni çalışanları işe almak olduğunu belirtti. Ancak anketin ortaya çıkardığı diğer bir bulgu da adayların %50’sinin Startup için çalışmanın ne anlama geldiğini aslında bilmediği.

Startup’a başvuran adayların beklentileri ve onları bekleyen gerçekler arasındaki ayrımının şu şekilde olduğu açıklandı: “Günümüzde herkes startup için çalışmak istediğini sanıyor. Yeni moda da bu. ‘Startup’lar çok çekici’ diye genel bir görüş benimsenmiş durumda. Ama insanların Startup için çalışmanın gerçekten ne anlama geldiğini anlamaları gerekiyor. Zorlu işlerin altına gireceksiniz demek bu. Ödenen ücret ise oldukça düşük ve çoğu Startup da düdüklü tencere gibi, neticeleri hızlı almanız gerekiyor. Tabii eğlenceli kısımları da yok değil ama bizim anladığımız şey şu: İnsanlar bir Startup için çalışmanın gerçekten ne ifade ettiği konusunda pek gerçekçi değiller.”

 

startup-games

Peki bu pembe gözlüklerle görülen çalışma hayatı ile Startup’ta çalışmanın gerçekliği arasındaki farkı nasıl azaltabiliriz? Aşağıda yer verdiğim şekilde HireArt’ın bulgularını daha da derinlemesine inceledim ve Startup’larda en nadir görülen becerileri taşıdım.

BECERİLER

Bir Startup’ta çalışma isteyenler için herkeste bulunmayan becerilerin farkında olmak avantaj sağlayabilir. Fazla talep gören belirli becerilere sahipseniz rakipleriniz arasından kolaylıkla sıyrılırsınız. Startup’larda aranıp da bulunamayan becerilerin bir kısmı aşağıdaki gibidir:

1. Satış Deneyimi: Çoğu Startup bir şeyin satışını yapıyordur ve bu nedenle de yetkin satış personeli arayışındadır. Ancak bu konuda deneyimli olanların sadece çok azı çalışmak için bir Startup’a başvurur. Deneyime sahip olunmaması halinde ise Startup’lar girişimci, enerjik ve azimli olarak doğru tutumu benimsemiş bireyleri tercih ederler.

2. SEO/SEM Becerilerine Sahip Pazarlamacılar: Startup’lardaki pazarlama ve sosya medya pozisyonlarına çok fazla talep olsa da başvuranların sadece çok azı gerekli nitelikleri taşır. Bu becerilerin başında ise SEO/SEM becerileri gelir ki web sitesi olan her Startup (gelmiş geçmiş tüm şirketler de) bu beceriye sahip bir çalışanı olsun ister.

3. Veri Analizi: Her girişim, yönetim bilimini gerektirir yani, neyi nasıl ölçeceğinizi bilmek önemlidir. Ama Startup’lara başvuran adaylar arasında yeni şirketlerin veri analiz işlemlerini yürütme deneyimine sahip olanlar oldukça nadirdir.

4. Mühendislik Deneyimi: Bu kadar basit aslında. Mühendisler Startup’larda en çok aranan kesimdir ve bu durum bir süredir değişmeden devam ediyor. Web geliştirme alanı için çoğu Ruby veya Python becerilerinin peşindeyken App tabanlı ürünler iOS ve Android geliştiriciler için yarışır.

5. Farklı Alanlarda Beceri Sahibi Olma: Mühendis değilseniz saydığımız becerilerin en azından ikisine sahip olmanız hem lehinize hem de gerekli bir durumdur. Startup’lar farklı alanlarda deneyim sahibi ve hemen hemen her konuda ileri sürebileceği zekice bir fikri olan kişileri tercih eder, yani ne kadar çok alana özgü beceriniz varsa o kadar kıymetlisiniz demektir.

 

UYGULAMA

Bu becerilerden birkaçına sahipseniz bir Startup çalışanı adayı olarak durumunuz çok iyi demektir. Ancak doğru şirketi bulmak da son derece önemli. Çalışanların işe devam etme süreleri göz önüne alındığında şirketlerin %25’i teknik alan dışı çalıştıkları , %50 veya daha fazlasının altı ay içinde işten ayrıldıklarını bildirmiştir. Şirketler, altı ay içinde ayrılan adaylar için en büyük sebebin “uyum sağlayamamak” olduğunu söylüyor.

Bu işten ayrılma oranını düşürmek ve şirkete uyum sağlayıp sağlayamayacağınızı nasıl anlayabileceğinize dair birkaç ipucu : “Bir gününüzü kafanızda canlandırın ve şirket kurucusuna şu soruyu yöneltin:

  • Gün boyunca tam olarak ne yapacağım?
  • Saat saat açıklar mısınız?

Daha sonra bunun üzerinde iyice düşünün. Kendinizi iyi tanıyın, tabii hemen atlamadan önce Startup’ın ne olduğunu da iyice kavrayın.”

Tüm bu anlattıklarımızı toparlarsak bir Startup’ta çalışmaya karar vermeden önce gerekli becerilere ve gün boyu tam olarak ne yapacağınız konusunda gerçekçi bir fikre sahip olduğunuzdan emin olun. Ayrıca gerçekten olmayı istediğiniz yerin bir Startup olup olmadığı ve seçeceğiniz şirkete kolay uyum sağlayıp sağlayamayacağınız konusunda doğru yargıya varabilmek için kalbinizin sesine de kulak verin.

Sizce bir Startup’a başvurmadan önce başka nelerin bilinmesinde fayda vardır? Bu konudaki yorumlarınızı bekliyorum.

 

Kaynaklar

http://www.evolveintl.com/?f=show&catid=19&id=42

http://www.businessinsider.com/heres-how-one-startup-aims-to-revolutionize-the-hiring-process-2013-11

5

Özet

Startup’ta çalışmak artık son yılların önemli adımlarından birisi. Yapılan bir ankete göre 147 startup’ın %65’i ilk üç önceliğinden birinin yeni çalışanları işe almak olduğunu belirtti.

2 Comments

  1. Startup’ta çalışan biri olarak yazıda bahsettiğiniz gibi büyük bir iş yükü sizi bekliyor aslında. Minimum bütçelerle harikalar yaratmaya çalışıyorsunuz vb. Ben grafik tasarımı üzerine deneyim kazanmak için başladım, ilk ay grafik üzerine çalıştım. Ardından kendime daha uyumlu alanın dijital pazarlama olduğunu farkettim. Uzun süredirde hem işimi hem kendimi geliştiriyorum. Sorumluluk bilincine sahipseniz startup hem gelişiminiz hemde birşeyleri kanıtlamanız için bulunmaz bir nimet. Saatleri yazmanız güzel olmuş. Burada iş yükünü siz belirliyorsunuz. Benim en sevdiğim yanı ise dinamik yapısı bir şeylerin gidişatına yön verebiliyor olmak ayrıca bir süre sonra duygusal bir bağınızda oluyor, şuan çocuğum gibi görüyorum diyebilirim 🙂

  2. Gerçekten çok farklı ve çok zevkli bir iş oluyor. Yeri geldiğinde bütün teknolojileri değiştirmeniz gerekebiliyor. Dinamik çalışmak gerekiyor. Heyecanlı bir iş gerçekten. Elinize sağlık.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir