SEO

SEO&Yatırım Getirisi (ROI)

Geçen hafta bir müşterimle konuşurken aklıma, müşterilere sunduğumuz SEO işlerinin önceliklerine ve özellikle de bazı SEO görevlerinin sağladığı yatırım kârlılığına ilişkin bir yazı yazma fikri geldi.

Sohbetimiz parametrelere bağlı URL üzerineydi ve müşterim bunların insanlar tarafından okunabilen statik URL’lere çevrilmesini talep ediyordu. Normal şartlarda tüm kalbimle bu isteği yerine getirmek isterdim, zira insanlar tarafından okunabilen URL’ler, özellikle de anahtar kelime bakımından zenginleşirse, filtreleme parametreleri içeren URL’lere göre daha değerlidir.

Ancak sohbetimizin gidişatı insanlar tarafından okunabilen URL’leri kötü bir tavsiye olarak ele alma şeklindeydi. Müşterimin Magento e-ticaret sitesi var ve bu site müşterimin görmek istediği fonksiyonları yerine getirebilmesi için gerekli olan yüksek sayıdaki uzantılar nedeniyle ağırlaştı ve yavaş yüklenmeye başladı. Parametre odaklı URL‘lerin  insanlar tarafından okunabilen ve anahtar kelime bakımından zengin URL’lere çevirmek için yeni bir uzantının yüklenmesi gerekiyordu; bu sefer geliştirici uzmanımız sitede zaten var olan yavaş yüklenme hızının “katlanılabilirlik” sürecinden çıkıp ‘çekilmez’ boyutlara çıkacağından şüphelenecekti.

Yavaş yüklenme sorununu düzeltmek için sitenin kod tabanını optimize etmemiz gerekiyor. Belki de halihazırda sitenin dayandığı başka bir uzantıyı ve muhtemelen sitenin hosting sunucusunu değiştireceğiz , üstelik tüm bunlar müşteri için ilave maliyet anlamına gelecek iken…

Bahsi geçen URL’ler müşterimizin stokladığı filtrelenmiş marka alt kümelerine ait ve bu markaların her biri zaten insanlar tarafından okunabilen URL’lere sahip; dolayısıyla bu parametrelere bağlı URL’ler, sitenin yalnızca son derece spesifik alt kategori aramalarındaki geçerliliğini artıracaktı ki anahtar kalime aramalarına bakarsak bu son derece nadiren olan bir durumdur. Potansiyel müşteriler büyüklük sırasına giriyorlar ve daha çok marka adıyla veya spesifik bir ürün adıyla arama yapıyorlar ki her ikisi de zaten optimize edilmiş durumda.

 

Bu durumda, birkaç alt kategori URL’nin az yapılan uzun kuyruklu ( long tail ) anahtar kelime aramalarında sıralamasını yükseltmek adına aramada daha optimize hale getirilmesi pek bir anlam ifade etmeyecek.Masraf ve masrafın geri kazanılması bağlamında bu işlemi uygulamak için gerekli olan kaynaklar yıllarca kendilerini geri kazanmayacaklar ve tabi ki hiç kazanmayabilirler de J

SEO Görevi – Katma Değer!

Ne zaman biz SEO’lar müşterilerimizin web sayfalarını en iyi şekilde nasıl optimize edeceğimize dair kararlar alsak, her türlü SEO görevinin beklenen yatırım getirisi üzerinde de bir karara varmamız gerekir.

ROI (Yatırım Getirisi) görevi sabit, tek seferlik bir karar değildir. Bu URL’leri hemen şimdi optimize etmek akıllıca olmayabilir ama belki iki yıl içerisinde müşteriniz hedeflediği anahtar kelimelerde en üst sıralarda çıkmaya başlar ve ilgili kategori aramaları için SERP dominasyonu yapmak ister. O zaman bu URL’leri yeniden gözden geçirecek ve bu durumda optimizasyonun kesinlikle çok anlamlı olduğuna karar vereceğiz.

Doğru Soruları Sorun

Herhangi bir SEO görevinde yatırım getirisinin değerlendirilmesi işlemi düzenli olarak yapılmalıdır ve alınan kararlar düzenli olarak yeniden değerlendirilmelidir. Ayrıca aldığımız kararların doğru olduğundan da emin olmalıyız. Bu nedenle, değerlendirmekte olduğunuz SEO görevi hakkında birçok soru sormak size yardımcı olabilir:

  1. Sıralamaların iyileştirilmesi, ilave ziyaretler ve dönüştürmelerle ilgili beklenen sonuçlar nelerdir?
  2. Kazanılan bu ekstra gelir, SEO görevinin bütçesi belli maliyet ve süre skalasıyla kıyaslandığında ortaya ne çıkıyor?
  3. SEO görevinin beklenen raf ömrü nedir ?(yani gelecekte işe yarayacak mı)
  4. Bu görev sonucu oluşan riskler var mı ve varsa bu risklerin miktarı nedir?
  5. Bu görev toplam SEO bütçesinin ne kadarını kapsayacak?

Bu soruları cevaplandırarak ilgili SEO görevi hakkında ayrıntılı bir kâr/zarar analizi çıkartacaksınız. Bazı soruları cevaplaması zor olsa da, ilgili SEO göreviyle alakalı yatırım getirisi hakkında kabataslak tahminlerde bulunabilirsiniz. Böylece yapacağınız işlemin yapmaya değer olup olmadığını görebileceksiniz.

Bazı SEO görevlerinin uygulaması oldukça masraflı olabilir ama parası fazlaca çıkartılacaktır. O nedenle bu görevleri yapmaya değebilir. Bazı görevlerin yatırım getirisi daha uzun vadeli olabilir. Bu durumda müşterinin web sitesinde daha kısa sürede faydalı etki gösterecek SEO taktiklerine para harcamak daha mantıklı olacaktır.

Bu bakış açısını SEO görevlerini değerlendirmekte kullanmak, müşterileriniz açısından da süreci şeffaf hale getirir. Bu soruları sorarak ve cevaplarınızın arkasında yatan gerekçeleri açıklayarak, SEO görevinin değeri konusunda müşterinizi aydınlatabilirsiniz ve en iyi kısa vadeli faaliyetlerin neler olduğu konusunda bilgi verebilirsiniz.

Bu önemli bir konu, çünkü müşterileriniz çoğunlukla SEO hakkında yazılar okumuş olurlar ve iyi SEO’nun nasıl yapılacağı hakkındaki kendi fikirlerini söylemek isterler. Size gelip olanca öfkeleriyle, neden SEO fix X‘i uygulamadın da ben paramı SEO taktiği Y‘ye yatırıyorum  diyebilirler. Bu durumda o soruyu açıkça, dürüstçe yanıtlamalı ve müşterinizin eğitimli bir kişi olduğunu ve sizin de kendileri için doğru SEO sağlayıcısı olduğunuzu anlatmalısınız. Müşteriye doğru SEO kurallarını anlatmak ve bu süreçte sizin neler yapabileceğinizi doğrudan aktarmak güven ortamını yaratacaktır. Sonuçta verimli bir SEO çalışmasıyla hem müşterinize katma değer sağlanacaktır hem de yeni bir müşteri kazanarak firmanıza katma değer sağlamış olacaksınız.

 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir