Google Analytics

Google Analytics ve 4 Metrik!

Google Analytics’e ilk girdiğinizde çok karışık olduğu izlenimine kapılabilirsiniz. Çok fazla seçenek ve gözlemlemesi gereken çok fazla metrik vardır . Bunlardan  bir kaçını gözlemleyip ince ayarları bunların üzerinden yönetmek yeni başlayanlar için mantıklı bir hamle olacaktır.

Nihai olarak bunlardan hangilerinizin işiniz için önemli olduğuna karar vermek size kalmıştır.

Bazı siteler para kazandırmak yerine başka sitelere trafik sağlayabilir veya üye ya da email abonesi toplayabilir. Bazıları da yaptıkları işin küçük bir kısmından para kazandırabilir,  telefon görüşmeleri bile conversion (geri dönüşüm) olarak kabul edilebilir.

Peki bunların hepsini nasıl bir araya getirip Analytics hesabınızdaki verilerle harmanlayacaksınız?

Raporlara geçmeden önce ilk üzerinde durmamız gereken Dashboard’dur. (gösterge paneli) Kullanmak istediğiniz bütün raporları Dasboard’a taşıyabilir ve verilere kolaylıkla ulaşabilirsiniz.

Visitors (Ziyaretçiler)

Websitenizin nasıl kullanıldığı ve bu kullanımı nasıl geliştirebileceğiniz ile ilgili bilgiler ziyaretçilerden başlar.

Sitenizi kimin ziyaret ettiği, hangi sayfada ne kadar zaman geçirdikleri ve satın alım gerçekleştirmeden ya da siteden ayrılmadan önce kaç sayfayı dolaştıkları sizlere satışlarınızı ya da ziyaretçilerinizi arttırmak için gerekli önemli bilgilerle ilgili ipuçları verebilir.

Visitor Overview (ziyaretçi genel bakışı) sekmesinden belirli periyotlarda sitenizle ilgili ziyaretçi verilerini gözlemleyebilirsiniz.

Bu sekmede aşağıdaki metrikleri düzenli olarak gözlemlemek faydalı olabilir:

  • Visits (ziyaret edilme)
  • Unique visitors (ziyaretçi)
  • Pages per visit (her ziyarette dolaşılan sayfa sayısı)
  • Average time on site (sitede geçirilen ortalama zaman)
  • Bounce rate (siteye girip anında terkedenlerin oranı)

Bir çok kişiden “Bounce rate ne işe yarayacak ki?” ya da “Ziyaretçiler kaç sayfayı gezmeli?” gibi soruları duydum. Dürüst olmak gerekirse bu benim cevaplayabileceğim bir soru değil. Her sektör farklı olduğu gibi conversion çeşitleri de farklıdır.

Örneğin eğer email aboneliği yapıyorsanız kullanıcıları ilk ziyaret ettikleri sayfada etkilemeniz gerekmektedir. Her ziyarette bir sayfa conversion doğurabilmektedir, bu yüzden de kullanıcıların tek bir sayfayı ziyaret ediyor oluşları bir sıkıntı teşkil etmemektedir. Eğer geceliği 4000 dolar olan bir tatil hizmeti satıyorsanız kullanıcıların satın alma ihtimalleri dolaştıkları sayfa sayısıyla doğru orantılı olarak artmaktadır bu yüzden de bu rakamın daha yüksek olmasını isteriz.

Bu yüzden ziyaretçi metriklerini en yüksek ve en düşük noktaları gözlemlemenizi tavsiye ederim.

Tasarımda bir değişiklik yaptıysanız ve bounce oranı yükseldiyse bu gözlem sorunu çözmeniz ve değişiklikleri yaptığınızda sonucu gözlemlemenizde yardımcı olabilir. Sitede bazı değişiklikler yaptıysanız ve trafiğiniz azaldıysa gerekli düzenlemeleri bu verileri gözlemleyerek gerçekleştirebilirsiniz.

Sources (Kaynaklar)

Trafiğinizin kaynağı son derece önemli bir başka metriktir. Yeni bir websitesi trafiğinin çoğunu direkt aramalardan,ücretli reklamlardan ya da direkt girişlerden alabilir.

İnce ayarları yaptıktan sonra organik ziyaretçilerin arttığını görüp reklam bütçenizde azaltma gerçekleştirebilirsiniz.

(Not: Yine de reklam bütçesini azaltmadan önce iyi düşünmelisiniz çünkü her zaman iyi sonuçlar doğurmayabilir.)

Trafik kaynaklarını gözlemlemek insanların sitenizi nereden buldukları ile ilgili bir raporlama sağlayabilir. Bence bu sekmede yer alan “pie chart” (yuvarlak diyagram) ilgi göstermeniz gereken bir kısım.

Herkes kabul etmese dahi, arama,yönlendirme ve direk trafik sonuçları arasında sağlıklı bir denge sağlamak işinize fayda sağlayacaktır.

Eğer aşağıdaki firma gibi trafiğinizin %84’ünü arama motorlarından ya da ücretli reklamlardan alıyorsanız Google algoritmalarındaki değişiklikler size çok hızlı bir şekilde para kaybettirebilir.

Eğer kaynaklarınız dengeliyse iş bu durumda kaybınız çok daha az olacaktır.

“Traffic Source” (Trafik Kaynakları) kısmına biraz göz gezdirirseniz sitenizi en fazla trafik sağlayan kaynakları görebilirsiniz. Bu sayede directory listing (dizin listelerinde yer almak) yapmaya gerek olup olmadığı ya da verdiğiniz reklamın efektif olup olmadığı konusunda  bir karara varabilirsiniz.

Sources (Kaynaklar) sekmesinde All Traffic (Tüm Trafik), Direct (Direkt) , Referrals (Yönlendirmeler), Search (Aramlar) ve Campaigns (Reklamlar) alt sekmeleri yer almaktadır. Campaigns sekmesi PPC hesaplarınızla ilgili verileri takip edebileceğiniz sekmedir. (Nasıl yapacağınızı bu linkten öğrenebilirsiniz http://www.google.com/support/analytics/bin/answer.py?answer=55507)

 

Landing Page (Açılış Sayfası)

Bu metriği gözlemleyerek kullancılara sağladığınız verilerin arama sonuçları ile gelen kullanıcıların ihtiyaçlarını karşılayıp karşılamadığını anlayabilirsiniz.

PPC stratejinizin paranızı tüketmenin yanı sıra sitenize fayda sağladığından emin olmalısınız. Eğer sitenize giren kullanıcılar aradıklarını bulamayıp siteden ayrılıyorsa PPC’ye harcadığınız parayı kullanıcıların ihtiyacını karşılamaya harcamanız gerekiyor demektir.

Tüm kullanıcılarınızın açılış sayfasınızda neler yaptığını takip etmek önemlidir. Organik trafik ile gelen kullanıcılar bounce oluyorsa yani siteyi çok kısa sürede terkediyorlarsa, sitenizde düzenlediğiniz içerik kullanıcıların aradığı şeyle eşleşmediği anlamına gelebilir.

Bu sistem aynı zamanda sitenizde zaman geçirip ürün alma teşebbüsünde bulunan kullanıcıları gözlemlemenizde de yardımcı olabilir. Yüksek çıkış ve bounce oranı sahip olduğunuz şeyin yeteri kadar iyi olup olmadığı konusunda bir fikir verebilir.

Conversions (Dönüşümler)

Söz verdiğim gibi üç metrikten bahsedecektim ancak bu dördüncü oluyor. Eğer siteniz üzerinden para kazanıyor ya da konversiyon bazlı çalışıyorsanız bu sekmeye de en başından özen göstermeniz gerekiyor.

Eğer yeni başlamış biriyseniz kazandığınız parayı ölçmeye çalışmak biraz karmaşık olabilir bu yüzden işin uzmanı birinden destek alabilir ve gerekli ayarlamaları sizin için yapmasını talep edebilirsiniz. Eğer teknoloji ile aranız aranız iyiyse deneyip hatalarınızdan sonuç çıkararak ya da Google’ın yardım dökümanlarını inceleyerek bu kurulumları yapmaya çalışabilirsiniz.

Nihayetinde kimse sizin işinizi sizin kadar iyi bilemez. Sizin için faydalı olan şeyler rakipleriniz için faydalı olmayabilir ya da hedefleriniz diğerlerinden farklı olabilir. Bir yerlerden başlamak çok önemli. Bir çok veri sağlayan Google Analaytics üzerinde çalışmaya bu üç (ya da dört) kısım ile başlamak Google Analytics sistemine ayak uydurmanıza ve diğer karmaşık sonuçlara doğru yavaş yavaş ilerlemenize ve bu raporların sizin sektörünüzde nasıl kullanılabileceğini çözmenize ön ayak olabilir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir